Romania ? De ce sa MAI stau intr-o tara de TIGANI ?

„Deşi este doar începutul lui Octombrie este frig şi am aprins focul în şemineul din sufragerie…Stau confortabil în fotoliul de piele şi mă uit cu drag la Karinna, fetiţa mea de 4 ani care se joacă împreună cu Hans: Hans este soţul meu şi l-am cunoscut când am plecat definitiv din România, în anul 2005, după ce am terminat facultatea de medicină de la Cluj…

Ne-am cunoscut aici, la Koln, la spitalul la care reuşisem să mă angajez şi a fost dragoste la prima vedere…Ne-am căsătorit apoi după vreo 2 ani, a venit şi Karinna…

Trăim bine şi nu ne lipseşte nimic…Locuim la periferia oraşului dar locul este minunat, iar căsuţa noastră este aşezată la marginea unei păduri de vis şi chiar dacă trebuie să ne „chinuim” maşinile în fiecare zi ca să ajungem la spital, îmi spun într-una că merită…Brigitte, bona Karinnei este punctuală ca o bavareză originală iar Karinna o indrageşte tare mult…

Mă uit la frunzele care au început să cadă şi apoi la calendarul de perete…Mai sunt 81 de zile până la Crăciun…Crăciunul…Ştiu că vom împodobi un brad superb pe care îl vom aduce din pădurea din spatele casei, ca să nu-i fie frig şi să miroasă a sărbătoare în toată casa! Şi mai ştiu că ne vom vedea cu vecinii noştri, care atunci când ne-am construit casa, ne-au ospătat aproape în fiecare seară…Veneam după turele de la spital, dădeam o fugă să vedem cum avansează lucrările şi ne pomeneam cu ei în curte, luându-ne pe sus, la ei la masă…Mă bucur în sinea mea că se apropie Sărbătorile de iarnă…Poate mă va vizita şi sora mea Jeni care locuieşte în Austria sau poate chiar cealaltă soră, Maria, deşi cred că-i va fi cam greu să vină tocmai din Canada, mai ales că tocmai a născut un băieţel…Mi-e dor de ele şi mai ales de mama, pe care Maria a luat-o cu ea, când au plecat şi ele definitiv din ţară…Au vândut casa bunicii iar banii pe care i-au primit i-au împărţit la 3 şi am primit fiecare câteva sute de dolari. Mama a spus că partea ei ne-o dă nouă…Aşa-s mamele…

Mă gândesc să-i cumpăr Karinnei un pui de Setter Irlandez sau Caniche iar lui Hans paltonul acela pe care şi-l doreşte incă de anul trecut…Ba nu, am să-i cumpăr lui Hans, ceasul acela Patek Philipe la care s-a tot uitat când am fost împreună la bijutier ca să îmi repar lănţişorul cu diamănţele de care s-a agăţat, când am luat-o într-o zi în braţe, cu toată hotărârea, Karinna…Greu, dar sper să-mi vină vreo idee genială până la Crăciun…

Zâmbesc de una singură, ca proasta şi incerc să-mi alung din minte orice umbră despre trecut…

Nu o să uit însă niciodată Crăciunul anului 1993. Aveam 13 ani, Maria, sora-mea, avea 16 ani, iar Jeni, cealaltă soră, nu împlinise încă 18 ani. Eram noi trei şi mama. Tata murise de 5 ani în accident la mină.
Cu o lună înainte de Crăciun pastorul nostru a anunţat o colectă specială pentru cea mai săracă familie din Biserică. A cerut ca fiecare enoriaş să economisească timp de o lună ceva bani ca să dea acelei familii pe care fraţii din comitet o vor considera cea mai săracă.
Ne-am gândit ce am putea face noi patru. Planul mamei a fost să mâncăm timp de o lună de zile numai cartofi. Astfel puteam economisi 300.000 lei. De asemenea, dacă vom sta cu becul stins seară de seară, mai puteam economisi 100.000 lei.
Eu cu Maria am facut curăţenie la câţiva bogaţi, iar Jeni a vândut ceva felicitări făcute de ea. Seara pe întuneric, vorbeam şi ne imaginam cum familia aceea se va bucura. Eram în Biserică, noi şi încă 80 de membri, dintre care doar vreo doi se considerau mai germani decât erau… Noi ceilalţi ştiam că suntem cetăţeni români iar acum, la 4 ani de la căderea lui Ceauşescu, unii dintre noi se descurcau binişor. Noi locuiam în casa bunicii, de care eram tare mândre deşi nu avea decât două camere dintre care pe una o transformam în bucătărie când venea frigul. Mama a calculat că se va strânge încă de douăzeci de ori atât cât avem noi, mai ales că la slujbă veneau şi cei cu maşini luxoase şi plini de bani iar pastorul ne aducea aminte în fiecare duminică de colectă.
Cu o zi înainte de Crăciun, am plecat cu Maria la magazin să schimbăm banii în bancnote nou-nouţe. Aşa învăţaserăm noi că trebuie să dăm lui Dumnezeu.
Am venit acasă cu 800.000 lei. O bancnotă de 500.000 lei şi trei bancnote de 100.000 lei. Niciodată nu avusesem atâţia bani. Nu ne păsa că n-aveam haine de Crăciun. Noi eram fericite. N-am putut dormi toată noaptea de nerăbdare…

A doua zi, în ziua de Crăciun, ploua cu găleata, iar noi n-aveam umbrelă. Biserica era la 2 kilometri de casă, dar nouă nu ne păsa cât de ude vom fi. Jeni avea găuri în pantofi şi a pus nişte hârtie. Pe drum, hârtia s-a udat, iar ea era leoarcă la picioare. Am stat bucuroase în Biserică, deşi am auzit câteva fete de la cor râzând de rochiile noastre cele vechi. Dar mai auziserăm asta şi nu ne-a durut. Cu banii în mână, eram bogate. Când s-a făcut colecta, mama a pus bancnota de 500.000 lei, iar noi, fiecare, câte una de 100.000 lei.
Pe drum spre casă cântam de bucurie. La amiază, mama ne-a făcut o surpriză. Cumpărase 10 ouă pe care le fiersese şi le-am mâncat cu cartofi prăjiţi. Era ziua de Crăciun şi noi ne simţeam aşa de bine.
Dar pe la ora 15:00 a venit la noi pastorul. A chemat-o pe mama la uşă. Când a intrat mama în casă, era albă ca varul şi ţinea un plic în mână. Am întrebat-o ce este în plic şi abia după jumătate de oră mama l-a deschis. În plic era o bancnotă de 500.000 lei, trei bancnote de 100.000 lei şi 40 de bancnote de 10.000 lei. În total 1.200.000 lei.
Nimeni n-a spus nimic, doar ne uitam la podea. Cu câteva minute mai înainte ne simţeam ca nişte milionare. Acum, cu plicul în mână, ne simţeam ca nişte copii teribil de săraci.
Nouă ca şi copii ne părea bine că suntem bogaţi faţă de alţii, că aveam cartofi. Apoi, ştiam că suntem bogaţi că aveam o mamă grozavă şi mulţi copii nu aveau mame defel. Ne bucuram că eram trei surori în casă şi atâtea familii nu aveau copii. Ştiam că nu avem multe lucruri pe care alţii le aveau, dar niciodată nu ne-am gândit că eram săraci; dar în acea zi de Crăciun am aflat că eram.
N-am mai fost niciodată ca înainte. Săptămâna care a trecut apoi, n-a vorbit nimeni în casa noastră. N-am mai vrut să mergem la Biserică de ruşine, dar mama nu ne-a dat voie să lipsim de la slujbă…
Mama ne-a întrebat ce să facem cu cei 1.200.000 lei, dar noi nu ştiam ce fac săracii cu banii…
84 de oameni, 80 de concetăţeni de-ai noştri şi noi, am strâns 1.200.000 lei… din care 800.000 i-au dat cei mai săraci 4 oameni din Biserică…Şi atunci am ştiut că orice s-ar fi întâmplat, trebuia să plec din România…”

PS
1. Textul nu-mi apartine.
2. Vor fi acceptate doar comentariile la penultima fraza !!!
Adica la: „84 de oameni, 80 de concetăţeni de-ai noştri şi noi, am strâns 1.200.000 lei… din care 800.000 i-au dat cei mai săraci 4 oameni din Biserică”

12 Răspunsuri to “Romania ? De ce sa MAI stau intr-o tara de TIGANI ?”


 1. 1 Emil Moise ianuarie 2, 2011 la 10:46 pm

  Buna ziua,

  Frumoasa povestea… dar, ce legatura au tiganii, mentionati in titlu? In plus, e suspect ca povestea se refera la protestanti, cand este bine stiut ca acestia, mai ales cand este implcata Biserica, se ajuta foarte mult intre ei? De asemenea, cam tendentioase referirile la marca de ceas straina sau la „diamantelele” doamnei…

  O seara placuta!
  Emil Moise

 2. 2 apostolu ianuarie 5, 2011 la 1:31 am

  Asa cum spuneam CLAR si RASPICAT, nici materialul si nici titlul NU imi apartine !
  Prin ce blarii doriti domnia voastra sa umblati …. nu ma intereseaza pe mine.
  Cert este faptul ca domnisoara/doamna …, ne arata ca pana si in bisricile protestante cei cu bani sunt stransi la punga, in timp ce doar cei care NU AU daruiesc DIN LIPSA LOR !

  Avand in vedere atentionarea CLARA din PS, ar fi trebuit sa sterg comentariul dvs.
  Dar … intrucat domnia voastra ati umplut netul timp de de ani de zile cu tot felul de aberatii anti-religioase, l-am aprobat ca sa mai am inca o data ocazia, sa va pun la colt.
  In genunchi si pe coji de nuca !

 3. 4 Emil Moise ianuarie 5, 2011 la 7:55 pm

  Buna seara,

  In plus, nu stiu la ce va referiti cand afirmati ca am „umplut netul timp de ani de zile cu tot felul de aberatii anti-religioase”.
  Eu nu am postat nicaieri vreun mesaj anti-religios!
  Probabil ma confundati, sau ati fost dus in eroare de acele persoane care au interpretat gresit si au raspuns incoerent si fara argumente (ba de multe ori cu injurii) la demersurile mele care nu vizau decat respectarea prevederilor legale privin toleranta si apropierea intre oameni.
  Daca vreti, demersurile mele sunt chiar in spiritul moralei religioase, in general, si nicidecum anti-religioase. In niciun demers nu am promovat intolerante, violenta sau ura, asa cum – culmea! – fac adesea cei care ma acuza pe mine de atitudini anti-religioase!
  Sper sa publicati si acest raspuns al meu!
  Va doresc o seara buna,
  Emil Moise

 4. 5 apostolu ianuarie 7, 2011 la 4:48 pm

  Domnunle Moise,
  Fiecare are dreptul la opiniile si parerile sale.
  Cum atentionarea din post este clara iar eu nu agreez opiniile dum neavoastra, acesta este ultimul dvs. mesaj alaturi de subiect care apare pe Blogul MEU !
  Va rog insisten sa cautati samanta dse scandal in alta parte !

 5. 6 Edgar ianuarie 26, 2011 la 4:13 pm

  Bun, textul nu va apartine. Cine e autorul atunci?

 6. 8 Anghel Ion ianuarie 27, 2011 la 10:52 am

  „Cine da lui isi da, cine face lui isi face”

 7. 9 Edgar ianuarie 27, 2011 la 1:23 pm

  Multumesc. Intre timp am reusit sa gasesc originalul, multumita Rodicai Botan.

  Traducerea:

  http://rodicabotan.blogspot.com/2009/06/cea-mai-bogata-familie-din-biserica.html

  Versiunea in engleza:

  http://www.mikeysfunnies.com/archive/richFamily/index.html

  Din pacate, un roman a ales sa modifice versiunea originala – sa fie mai romaneasca…

 8. 10 Mike iulie 23, 2013 la 10:18 am

  In Romania Tiganismul si Ungurismul va fi instutionalizat
  Voi tigani va ardem noi de afara daca aia din inauntru nu o face
  Si cum a spu tiganu
  Vai de pielea nostra de tigani\

 9. 11 Mike iulie 23, 2013 la 10:18 am

  Tara de mirlani Tigani

 10. 12 Zazu septembrie 7, 2013 la 2:59 pm

  M-au dat lacrimile.Astazi te-am descoperit,Sa fii fericita!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Blog Stats

 • 104.792 hits

Categori

RSS Sec si de la capat

counters for web pages

Top Clicks

 • Niciunul

Introduceti adresa de Email aici.


%d blogeri au apreciat: