A murit Popescu, pardon, Paul Everac

Dupa ce abia ne facu de rahat, ca persoane, ca popor, ca tara, domnul Paul Everac a fugit de responsabilitate dand coltul.
Acum ce sa zic despre acest ipochimen care si-a renegat pana si numele, Petre Constantinescu ?
Despre morti numai de bine ?
Scuze, dar nu pot.
Acest domn a facut mai mult rau ROMANIEI, decat o divizie de rusnaci desculti, ajunsi pe plaiurile mioritice si pusi pe „davai ceas, davai palton !

Despre ultima dumisale magarie : „Popescu nu e bun, decat… ”
ar fi trebuit sa puteti citi aici:
http://www.cronicaromana.ro/dinozaurul-tare-in-dintipopescu-nu-e-bun-decat-.html
dar … pagina a fost stearsa ca s-a revoltat intreaga tara.
Asa ca o sa postez eu imbecilitatile debitate de stimabilul decedat si reactiile la ele.

Popescu nu e bun, decat…
de Paul Everac

Cand m-am ridicat in doua picioare, n-am prea vazut nici un Popescu la conducerea social-economica a acelui curatel oras de pe Mures*). Marele facator de bunuri si conducator de economie era baronul Neumann; la Andrényi era fieraria, la Appónyi pantofii, la Szabó sticlaria, la Domány covoarele. Fabrica de vagoane Astra o conducea gentlemanul-evreu Sapira. Popestii (cu Popa, Popovici, Popovat, Popeanga) erau functionari, profesori, clopotari, cantori, colonei e tutti quanti. Grosul banilor si managementul abia se infiltrau, cu taraita, la unii Popesti. Croitorul Ariton abia facea fata lui Huppert si Goda; Zsédely, Leipniker si Karacsony tineau restaurantele, zdro bindu-l pe Mohor; librarul Munteanu razbea greu de Kerpel; Meinel tinea cafeaua, Eisele macelaria, Königstorfer cofetaria, Sándor Ivan lozurile norocoase.

Am venit apoi la Bucuresti, capitala Popestilor, si am mancat paine Herdan si Gagel din faina lui Assan, mezeluri de la Rochus si Podsudek. Industria o domina Malaxa si Auschnitt, creditele Marmarosch-Blank. Mari monumente arhitectonice purtau semnatura lui Galleron, Gottereau sau Louis Blanc, pana sa ajunga la Maimarola. Medicina romana luase elan de la Carol Davilla, invatamantul de la Spiru Haret, finantele fusesera promovate de Serurie si Caradà, sub inteleapta domnie a Regelui Carol I de Hohenzollern. In comedie stralucea dinastia Carageale, in istorie Xenopol si genialul fiu al Zulniei Iorga. (Nu suna foarte popeste nici numele lui Hasdeu sau Eminescu). Fabrica de lumina Wolf din Filaret era de obarsie nemteasca, ca si Cismigiul, ca si primele muzici, iar pe capacele de canalizare stralucea numele de Montaureanu, adica Goldberger. Primul mare prelat ortodox modern se numea Saguna si era “tantar” (adica macedon), ca si marele poet Goga. In spate erau cateva secole in care nici domnii nu erau romani, nici egumenii, nici marii preoti si dregatori, iar limbile distinse in comertul cu Dumnezeu sau la curte erau slavona si elina.

Se pare ca Popescu al nostru nu e bun sa initieze nici sa gestioneze afaceri esentiale, n-a fost bun niciodata. N-a dat case mari, de export, n-a pus la punct vreo companie reputata in Europa, n-a facut vreo afacere rasunatoare, vreo constructie sa ramai habauc. A fost mic politician, om de zurba si de miscare, tarcovnic de idei, gestionar marunt si nu foarte sigur, cantaret la luna dar cu voce potolita, actor in toate chipurile, in felul sau multumit de sine, oricate bice si palme a incasat. S-a ridicat, ca Ionescu, in forma dandy-ului Take, sau a filosofului Nae (despre care prietenul sau C.Beldie scrie ca a fost un escroc) sau, innobilat cu o evreica, ca dramaturg absurdist la Paris. A fost si nitel mosier, dar si crasmar si arendas. Mai mult a fost rob. A inventat, dar n-a intreprins. L-a dus de nas cine a vrut: sub numele de Tatarescu frantujii, sub numele de Maniu englezii, sub numele de Patrascanu rusii.

In 1989 i se lasa acestui natarau Popescu o tara bine investita, cu industrie, cu irigatii, cu orase intemeiate, cu rezerve mineraliere si energetice, si cu aproape patru miliarde de dolari creante in cont. Plus cu o clasa muncitoare relativ calificata. Dar Popescu n-are talent sa conduca, sa dezvolte, sa administreze si sa cucereasca. El e lalau, pizmas, chichiritos, smecher, tampit, face pe politicul caci nu stie altceva, vrea pricopseala si imagine, se lasa mituit, cumparat, ca ultima jigodie, sau ia masuri dubioase. Acest Popescu (numit si Iliescu, Constantinescu, Basescu s.a.) da cu tara de pamant, o distruge intr-un timp foarte scurt cu buna intentie sau din prostie, isi baga mainile ca functionar superior sau demnitar si organele necurate in ea, o suge, o mozoleste, o face praf. Fiindca nu stie altfel, nefericitul!

Si acum mai vine un plavan de chestor american si-i pune apostila: “Schimbati managerii, aduceti unii intregi, din alta parte! Nevoiasilor! Pagubosilor!”. Si ma tem ca are dreptate.

Popescu nu e bun decat sa plateasca. Sa se aiureasca, iar odata saltat, sa-si chinuie concetatenii, sa le faca gura amara. Popestii, nesinceri, necinstiti, cabotini politici, nu sunt buni decat sa inghesuie pe ceilalti Popesti, sa-i stoarca, sa-i ruineze, sa-i fure, ca niste vatafi de slugi pe niste japite de amarasteni… Nu-i talent! Nu-i cinste! Nu-i Dumnezeu!… Sau daca este, nu-l cheama Popescu !…

*) Aradul unde a copilarit – nascut fiind la Bucuresti, în 23 august… 1924

Si doar doua raspunsuri, facute cu bun simt si la obiect:

https://arid.wordpress.com/2011/10/18/despre-popescu-si-rautatea-ratatilor-1/
https://arid.wordpress.com/2011/10/18/despre-popescu-si-rautatea-ratatilor-2/

Publicitate

14 Răspunsuri to “A murit Popescu, pardon, Paul Everac”


 1. 1 tesoruccio49 octombrie 19, 2011 la 1:47 pm

  Ei lasati ,suntem nici mai buni nici mai rai decat altii,problema noastra a romanilor este ca ne place sa,criticam tot cea ce este romanesc,sa idealizam straini.dar ori ce padure are uscaturi.
  Nu am fost niciodata un fan Paul Everac,dar nici nu ma bucur de moartea nimanui ca buna crestina ,ce sunt,fara sa fiu bigota !

 2. 3 Alexandru Szombath octombrie 30, 2011 la 11:09 pm

  Nu-mi aduc aminte titluri din dramaturgia lui Paul Everac. M-am mirat si eu de ce si-a schimbat numele!! Atunci, adica mult mai tarziu, cand am aflat asta…
  Nu stiu conjunctura in care a scris articolul, ce varsta avea (nu de alta, dar si eu am o…varsta si ma tem sa nu deraiez!), deci, revenind, ma intreb ce a vrut sa „combata stimabilul”.
  Moartea te absolva de multe pacate…
  Problema penru mine e ca nu-l pot contrazice daca o iau pe…aratura! Adica,felie cu felie, pot fi ingurgitate. E ca si cum pui faina, lapte, oua, tzaic si alte mirodenii, toate de cea mai buna calitate, si observi ca iese un cozonac prost abia dupa ce servesti musafirii…
  In general, un personaj hulit, blestemat, blamat la un moment dat, a fost „ridicat in slavi” o buna perioada de timp (de cine?) si cei multi care l-au aplaudat nu sufera sub nicio forma. „A murit regele, traiasca regele!”
  Ca sa fiu clar, nu Everac a fost regele…

  • 4 apostolu octombrie 30, 2011 la 11:41 pm

   “Un fluture pe lampă”, “Viața e ca un vagon”, “Piatră la rinichi”, sunt cel mai cunoscute si jucate.
   Articolul l-a scris la final si a aparut in Cronica Romana la 30 mai 2011
   Probabil din oftica pe ata, ca se termina sau dupa multi ani in care a fost ignorat, a vrut sa plece in uralele multimii.
   Indiferent daca erau aplauze sau huiduieli.
   Ca sti cum se zice: de bine sau de rau, numai sa se vorbeasca de tine.
   Articolul atinge niste puncte, niste sensibilitati, multe daca nu chiar majoritatea reale, dar modul in care e scris, inlantuirea argumentelor, generalizarea, aruncarea oprobiului pe un intreg popor, il fac de neacceptat.

 3. 5 Alexandru Szombath octombrie 30, 2011 la 11:41 pm

  Fara sa ma „intind” prea mult, simt nevoia sa mai adaug ceva, acum dupa ce am citit si cele doua comentarii ale d-lui Dicu-Sava referitoare la…
  Popescu!
  Pentru ca dupa 1990 am avut norocul sa calatoresc, am intrebat multa lume
  (multa in sensul ca am avut ocazia sa cunosc nu numai romani in strainatate) despre anumite personalitati pomenite si in cele doua articole amintite si – din pacate – nimeni nu stia nimic! Deisgur, in anumite grupuri elitiste, era cunoscut si Brancusi de ex., dar in Anglia nici Henry Moore nu se stia cine e!! Evident, de persoana cu care intamplator am vorbit…
  „Reclama e sufletul comertului” iar noi n-am stiut sa ne facem reclama!
  Dar asta nu inseamna sa nu perseveram si sa incercam – fiecare cum poate
  – sa promoveze valorile noastre autentice.

 4. 6 vaisi amar noiembrie 2, 2011 la 10:41 am

  Cu handicapatii,
  ……….
  (Cenzurat)
  ………

  Ce e mult strica, domnule „Popescu”.
  Pana si prea multa otrava.
  Dicu-Sava Cristian

 5. 7 vaidevoi noiembrie 2, 2011 la 10:58 am

  Enciclopedistilor analfabeti,
  Va sugeram o plimbare prin cimitirul Bellu,poate privind numele scriitorilor de acolo o sa cititi,macar de curiozitate polemica ceva,si,cine stie,poate,ca o sa va lamuriti,cit o-ti fi in stare,fie si „pina la piciorul broastei” ca am avut valori culturale de netagaduit care au ridicat in idealitate numele Romaniei.Fara acesta recunoastere profunda ramineti materie bruta,cu brutalitatile brutei,cu parerile si necizelarile brutei!Puneti mina pe carte,pe autentic romanesc,mai saturati-va de fastfoodurile suficientei de pareri tocate,preluate,fara fond.

  • 8 apostolu noiembrie 2, 2011 la 11:39 am

   Vai de dumneavoastra, domnule ….. „Popescu” !
   Suficienta de care dati dovada, dumneavoastra singurul cunoscator al culturii nationale, nu este egalata nici macar de brutalitatea comunistoido-vadimista cu care va exprimati.
   Adica halal cultura, adunata de pe „sticla”, domnule culturnic al TVR !
   Acum, aici, ii dau dreptate lui Everac: „Popescu nu e bun, decat ….” la ce faceti dumneavoastra, intrucat dumneavoastra sunteti „Popescul” lui Everac.

   Faptul ca toata plebea se imbulzea la piesele lui Everac, ca sa savureze apoi doua saptamani o fraza cu doua intelesuri, nu imi creaza deca greata.
   Postul domniei voastre a fost aprobat cu un singur scop: acela de a sublinia inversunarea celor care urasc pe oricine gandeste in afara sabloanelor Congresului al XIV-lea al PCR.
   Dar nu urasc oricum, ci doar sub protectia anonimatului, sub protectia lui …Popescu !

 6. 9 gogaie noiembrie 14, 2012 la 8:34 am

  Nici eu nu am auzit de vreo creatie notabila din partea lui Everac. Din cite stiu si-a schimbat numele in anii ’50 cind la moda PMR erau politrucii sovietici multi din ei avind origini evreiesti.Nepricepindu-ma la literatura, nu pot sa spun daca a fost un scriitor bun sau rau.Aici emit doar o parere personala:mi-a fost tare antipatic, cel putin din cauza tabletelor de trista si penibila amintire din ’92-’93 debitate simbata seara la ore de maxima audienta intr-o perioada in care TVR detinea monopolul absolut al mediei vizuale.
  A fost numit director TVR de catre FSN si si-a servit stapinii cu credinta.La presiunea publicului a fost ,,debarcat” dupa o prestatie jalnica. Cine avea macar 14-15 ani la acea vreme stie despre ce vorbesc.Citiva membri ai unei asociatii de revolutionari i-au facut o vizita chiar la el acasa si i-au cerut socoteala in legatura cu lipsa de impartialitate.

 7. 10 gogaie noiembrie 14, 2012 la 8:46 am

  A, era sa uit ceva:articolul cu pricina seamana izbitor in esenta cu celebra zicala brucaniana-Stupid people.Popescul nostru e un om de mare valoare(parerea mea), atita doar ca e un pic dezorientat.Vicisitudinile istorice i-au creat premise de afirmare mai mult in Occident decit in Romania.

 8. 12 Gigel iulie 31, 2013 la 5:07 pm

  Cita dreptate are acest om!!! Din pacate, pe cei mai multi din tara asta ii supara adevarul… Asa e cind cresti intr-o societate bazata pe minciuna si hotie…

 9. 13 Ramyan octombrie 2, 2014 la 5:26 pm

  Asta e, uneori ti se face lehamite de un popor plin de idioti, care se potrivesc de minune cu hotii, smecherii si lichelele care domina, mai ales, spectrul politic. Petre Tutea avea mare dreptate atunci cand a zis ca-i pare rau ca a stat 13 ani in puscarie pentru un popor de idioti.

 10. 14 petru cel mic martie 15, 2018 la 12:42 pm

  poate ca noi romanii sintem cei mai experti in critici si nu ne vedem virfu nasului si mereu ne uitam si dorim sai moara capra vecinului dar nu plantam un copac ne uitam la straini din alte tari care mai vin din cind in cind cu intentii foarte bune si mai constriesc sau repara o scoala pierdem timpu pretios si irecuperabil cu discutii si critici inutile e bine sa oferim solutii si daca vrem sa schimbam ceva atunci trebuie create mai multe ONG -uri pentru regenerare, educare, plantare copaci, voluntariat social si gasire solutii de recuperarea unor sute de ani fata de tarile in care exista democratie, libertatea si responsabilitatea tuturor opiniilor


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Blog Stats

 • 104.792 hits

Categori

RSS Sec si de la capat

counters for web pages

Top Clicks

 • Niciunul

Introduceti adresa de Email aici.


%d blogeri au apreciat: