Milgram si Stanford

“Umanitate”

Exista 2 studii facute la 10 de ani diferenta de 2 universitati de renume.
In amandoua se testa capacitatea de a fi UMAN a animalelor care „conduc” planeta.
In ambele experimente, „subiectii” erau persoane normale, fara antecedente penale, nonviolente, cu loc de munca, familie, copii … , cum se mai zice „stalpi ai societatii” sau oameni „dusi la biserica”

In primul experiment, cu „monitor”, „gardienii” trebuiau sa aplice socuri electrice „detinutilor” care nu raspundeau corect la o lista de intrebari.
Rolul „monitorului” era de a stimula „gardienii” sa aplice pedeapsa.
Adica socuri electrice din ce in ce mai puternice la fiecare raspuns gresit.
Cei care au aplicat „rele tratamente” partial, au cedat nu pentru ca nu doreau sa se supuna „autoritatii”, ci pentru ca nu i-au tinut „oaiele”, balamalele, etc, si li s-a facut rau.

In al doilea experiment, jumatate dintre subiecti erau gardieni iar cealalta jumatate detinuti.
NU a existat nici o indicatie a experimentatorului privind ce activitati trebuiau sa desfasoare gardienii sau cum trebuiau sa se comporte.
Dupa intervalul necesar, „gardienii” au ajuns sa comita exact aceleasi abuzuri ca soldatii americani condamnati recent pt. ce au facut in inchisorile irakiene.
Adica rele tratamente fizice si psihice, torturi, etc.

Ambele teste au demonstrat ca individul „anonim”, mediu, integru socialmente si nesuferind de boli psihice, devine in proportie de peste 65% o bestie oribila, dispusa oricand sa tortureze alt individ, PANA LA CAPAT, daca „AUTORITATEA” ii cere acest lucru.
Procentajul celor care au refuzat categoric nici nu mai trebuie mentionat.

Experimentele au fost facute la universitatile Yale in anul 1962 „experimentul Milgram” in care se testa obedienta fata de autoritate si cel de al doilea la Stanford „Stanford Prison Experiment” in anul 1971.
Amandoua au demonstrat ca individul anonim, adica comun, poate deveni vectorul celor mai teribile atrocitati la un simplu ordin al autoritatii.
Aceasta este „omenirea” REALA pe care unii o tot preamaresc si despre care cred ca este cel mai minunat lucru care s-a intamplat pe aceasta planeta.
Nici 0,1% din oameni nu au suficient sange in p…. sa spuna NU autoritatii atunci cand constata ca li se cere sa incalce cele mai minimale norme „morale”.

Visurile „unora” despre o societate hiper-morala, hiper-constienta si care sa protejeze „mediul” sunt SF-curat in conditiile in care animalul numit „om” este un hiper-violent si un hiper-imoral.
In plus, nici un curs de „formare europeana” :), nu o sa schimbe programarea genetica a pradatorului maxim existent in acest moment pe Terra si numit OM.
Cum OMG-urile se interzic unul dupa altul, trebuie sa va luati gandul ca o sa existe vreodata un O(m) M(odificat) G(enetic) astfel incat sa nu mai fie violent.

Invers, chiar cred ca o sa se intample.
Multi viseaza la „soldatul perfect”.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva REALA, nu inteleg de ce unii mai iuibesc umanitatea, adica violenta si imoralitatea, si nu adoptati o pozitie STIINTIFICA, adica de a va fi indiferenti fata de viitorul acesteia.

Si ca sa va SI amuz nitel, sunt convins ca suntem un experiment reusit.
Cineva, in galaxia asta, are nevoie de razboinici .
Dar inca nu ne-am copt destul. :)))

0 Responses to “Milgram si Stanford”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Blog Stats

  • 102.850 hits

Categori

RSS Sec si de la capat

counters for web pages

Top Clicks

  • Niciunul

Introduceti adresa de Email aici.


%d blogeri au apreciat: