Mircea, Baiazid si valurile Marii Negre

Lui Mircea i se zice „cel Batrin” fiindca dupa el au mai fost alti domnitori Mircea, iar cronicarii, referindu-se la Mircea, cel din veacurile trecute, au folosit termenul de „cel Batrin” in intelesul de „cel Vechi”. La data bataliei de la Rovine, Mircea care a domnit 32 de ani, cu o intrerupere de 2 ani, era inca tinar.

Batalia de la Rovine are loc, dupa o sursa sirbeasca tirzie, la 24 oct. 1394, dupa o sursa bizantina mai de incredere la 17 mai 1395. Dupa o sursa recent descoperita ambele date sunt valide si au avut loc doua batalii. Prima e probabil marea batalie de la Rovine, unde Baiazid Yilderim (invingatorul de la Kosovo) – apropo intrebati un turc din zilele noastre cine a fost Baiazid si spuneti-mi si mie daca gasiti vreunul care sa stie – este oprit de Mircea intr-o batalie atit de singeroasa incit „riul curgea rosu de singe” (dupa o cronica bulgareasca).

Veacul al XIV, este veacul in care sirbii ajung la maximul de putere in timpul lui Stefan Dusan, care cucereste Macedonia, Albania, nordul Greciei si avea amibitia de a cuceri Constantinopolul si de a se numi imparat. Dupa moartea lui (1355), regatul se slabeste fiind impartit de fii sai in principate conduse fiecare de catre un despot. La 20 iunie 1389 are loc marea batalie de la Kossovopolje (Cimpul Mierlelor), unde turcii ii inving pe sirbi, desi atit Murat cit si regele Lazar cad in lupta. De aici incepe cucerirea Serbiei de catre turci. De aici incolo sirbul jura credinta otomanului si va lupta din acest moment alaturi de el. Marco Kraljevici („fiu de crai”) este eroul poeziilor populare sirbesti, fiul lui Lazar cel omorit de turci, care ii jura credinta sultanului si moare eroic in batalia de la Rovine luptind de partea otomanilor impotriva vlahilor.

Ne reintoarcem asadar la batalia de la Rovine, unde dupa infringerea din toamna, turcii revin in primavara si il inving pe Mircea desi acesta este ajutat de regele Sigismund al Ungariei. Sultanul il lasa in scaun pe Vladislav, var al lui Mircea. Mircea ramine totusi in tara si 2 ani mai tirziu participa la cruciada de la Nicopole cu un corp de 3000 de calareti. La Nicopole, regele Ungariei, devenit intre timp imparat primeste sprijinul Occidentului, chiar si de la cel mai puternic senior al Occidentului, fiul ducelui Burgundiei (care poseda si Flandra, adica Blegia de azi, pe atunci). Trufasii cavaleri apuseni nu l-au ascultat pe Mircea, care nu mai era domnitor si le recomandase atacul pe flancuri cu cavaleria usoara, tehnica de deschidere a bataliilor folosita de vlahi, mostenita de la cumani, si au preferat atacul frontal al cavaleriei grele, fiind distrusi de pedestrasii si arcasii otomani.
Esecul catastrofal al cruciadei a descurajat alte incercari ale Occidentului de a veni in ajutorul tarilor crestine din aceasta parte a Europei.

Norocul tarilor romane a fost aparitia lui Timur Lenk, care i-a dovedit lui Baiazid ca nu e invincibil si dupa o inclestare de sute de mii de oameni undeva pe linga Ankara de azi, Baiazid e luat prizonier si va trai ultimii 2 ani din viata intr-o cusca. Am amintit de episodul asta pentru a sublinia ca batalionul de garda al lui Baiazid era format din cavaleri sirbi !

Mircea isi redobindeste tronul cu ajutorul regelui Ungariei profitind de cearta pentru tron intre urmasii lui Baiazid.
Mircea il va sprijini pe Musa, care va domni citiva ani la Adrianopol, deoarece se pare erau intr-un fel rude!
Mama lui Musa era fica regelui sirb Lazar, iar Mircea era nepotul lui Lazar pe linie materna.
In 1417, fratele lui Musa, Mehmet I, ajunge la tron si Mircea pierde Dobrogea.

De ce toata aceasta incursiune in istorie ?
Asa … ca sa intelegem, poate, de ce in zilele noastre ii iubim pe americani, ii cocolosim pe maghiari si ii zgandarim pe rusi.
Mai ales ca pe TVR1 au inceput sa ruleze niste documentare foarte interesante si foarte anti-rusesti, in care chiar si Putin este prezentat in postura de acuzat pentru spalare de bani si partas la o gaura de 880 milioane de dolari.

3 Răspunsuri to “Mircea, Baiazid si valurile Marii Negre”


 1. 1 Alexandru Szombath octombrie 14, 2011 la 5:37 pm

  Pentru ca se vorbeste despre documentarele de la TVR1, as aminti ca pe Antena1 este un adevarat…serial despre familia Ceausescu, fara sa observ
  vreo „nota critica”! E drept ca aceste emisiuni la care participa diferite personaje mai mult sau mai putin pitoresti, unele chiar controversate, sunt emisiuni de divertisment.
  Ca un fel de concluzie, mentionata de altfel de multa lume, istoria recenta e
  ori denaturata, ori insuficienta, ori tendentioasa!

 2. 2 Vasile Roaita octombrie 18, 2011 la 7:39 pm

  Despre morti, numai de bine!

  In alta ordine de idei, Basescu nu are nevoie nici de rusi si nici de trupe de ocupatie; cu armada lui de fecioare cocosate, hoate si semidocte a ingenunchiat si bugetul si istoria si geografia! Daca il privesti atent, vei descoperi un Richard III…

  Ma gandesc: „Sistemul” nu avea cum sa se apere de bobor; decat, inventand un astfel de sinistru care sa-l faca simpatic pe Iliescu si suportabil pe Ceausescu!

  • 3 apostolu octombrie 18, 2011 la 7:47 pm

   Sa fim seriosi Oblio,

   Doar securistii, informatorii si lingaii sistemului, i-au gasit suportabili pe Ceausescu si Iliescu !!!
   99% din populatie a suferit indiferent de sistem si conducator.
   Tu esti chiar asa de naiv, incat iti inchipui ca daca la putere vine Profesorasul Zbuciumat, Piticul Titulescu, Securistul Miliardar, Ecologistul Homo sau Tiganca Lezbiana, o s-o duci mai bine ? 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Blog Stats

 • 104.792 hits

Categori

RSS Sec si de la capat

counters for web pages

Top Clicks

 • Niciunul

Introduceti adresa de Email aici.


%d blogeri au apreciat: